Vojnové cintoríny v okrese získavajú prácou dobrovoľníkov nový šat

23.09.2011 Medzilaborce

Medzilaborce 23. septembra (TASR) - Priaznivci vojnovej histórie realizujú v týchto dňoch na východe Slovenska rekonštrukciu cintorínov z čias 1. svetovej vojny. Tri pietne miesta so stovkami pochovaných vojakov postupne získajú nový šat v katastroch obcí Palota a Výrava v Medzilaboreckom okrese.
\"Momentálne sa nachádzane na vojnovom cintoríne v Palote. Dobrovoľníci z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy tu začali rekonštrukčné práce ešte v roku 2009,\" informoval dnes TASR predseda klubu Martin Drobňák.
Ako dodal, prvotné práce v Palote zamerali dobrovoľníci na výstavbu oplotenia pietneho miesta a vďaka príspevku jednej z rakúskych organizácií, ktorá podporuje obnovu vojnových cintorínov z čias 1. svetovej vojny, následne KVH financoval výrobu krížov pre jednotlivé hrobové miesta. \"Dnes tu betónujeme železné konzoly, na ktoré ich následne osadíme,\" vysvetlil Drobňák.
Podľa jeho slov je v súčasnosti celý areál cintorína zároveň pokosený a obvodový plot získa v priebehu dnešného dňa nový náter. \"V sobotu sa následne presúvame niekoľko kilometrov ďalej do Výravy, kde sa nachádzajú dva vojnové cintoríny,\" doplnil predseda KVH Beskydy.
Posledné miesta odpočinku padlých vojakov chcú v lesnom prostredí pri Výrave oplotiť a na jednom z cintorínov vyložia centrálny priestor prírodným kameňom. K obom z nich by mal následne v budúcnosti smerovať turistický chodník. \"Prepojením na obec Valentovce by sa tak mali nachádzať na tejto trase štyri vojnové cintoríny a jedna zachovalá zákopová línia z čias prvej svetovej vojny. Máme teda pred sebou zhruba dva roky práce,\" konštatoval Drobňák.
Na cintorínoch pri Výrave sú podľa jeho slov pochovaní rakúsko-uhorskí, ruskí, ako aj nemeckí vojaci. V prípade Paloty ide o padlých rakúsko-uhorských a ruských vojakov.
Občianske združenie KVH Beskydy vzniklo v roku 2004. Od svojho vzniku sa jeho členovia venujú výskumu problematiky prvej svetovej vojny na severovýchode Slovenska, publikačnej činnosti, ako aj praktickým opravám viacerých vojnových cintorínov.
 

Vyberte región